Vecka 32

Publicerat: 2009-07-23 Kl: 17:41:29 | I kategori: Gravid med Joline | 0 kommentarer

Uträkning utgår från dagens datum: Tors 23 jul 2009.
Din graviditet startade Tis 16 dec 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tis 30 dec 2008 (ägglossningen).
 Du är på dag 220 av 280. (78,6%).
Du är i vecka 32.
Du har gått 31 fulla veckor och 2 fulla dagar (v31+2).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 21 sep 2009
Du har 60 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen:
Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Hade så gärna gjort ett till UL nu om vårt landsting hade erbjudit det. Är såå himla nyfiken på bebisen, vill bara ha ut den nu. Vill veta vem du är, lillen eller lillan.. Hihi, längtar tills man kan köpa små söta klänningar eller tuffa jeans och en skjorta. Idag har bebbe sparkat som tusan, två rejäla på revbenen som redan gör massa ont. Inte skönt men man får härda :P brukar säga till skrutten att sådär får man faktiskt inte göra, verkar inte alls lyssna på mamma.

Större och större

Publicerat: 2009-07-16 Kl: 12:09:55 | I kategori: Gravid med Joline | 3 kommentarer

Magen växer så det knakar!
Ska bli jättekul att se vilket SF-mått vi har nu. Den 24de får vi veta för då ska vi till barnmorskan :) Sen börjar kollerna bli allt tätare, varannan vecka ska vi dit. Man ser på naveln att magen växer för den blir mer och mer uttöjd, haha.Vår lilla kula..

Vecka 31

Publicerat: 2009-07-15 Kl: 16:12:27 | I kategori: Gravid med Joline | 1 kommentarer

Uträkning utgår från dagens datum: Ons 15 jul 2009.
Din graviditet startade Tis 16 dec 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tis 30 dec 2008 (ägglossningen).
 Du är på dag 212 av 280. (75,7%).
Du är i vecka 31.
Du har gått 30 fulla veckor och 1 full dag (v30+1).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 21 sep 2009
Du har 68 dagar kvar till beräknad förlossning.


Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Har inte skrivit det här än men i torsdags var jag till läkaren pga revbenen som gör sååå ont. Hon trodde det kunde vara nån inflammation men forskade inte någe mer i det eftersom jag ändå inte får äta inflammationshämmande. Hon tyckte det var bäst att sjukskriva mig. Är sjukskriven tiden ut men har tänkt kunna gå tillbaka den 24de och jobba en månad iaf. Tror inte det blir så dock, var hos sjukgymnast igår för att få hjälp. Fick med mig en övning hem jag skulle göra och fick ligga med en TENS-apparat i 30 min. Det hjälpte DÅ men nu är det lika illa igen. Har börjat gjort ont även i liggande läge nu, blir galen. Vill verkligen inte gnälla men det gör så ont.. Foglossningen är bättre än förut men fortf inte bra. Har jättesvårt att vända mig i sängen, så jag sover oroligt. Att ta sig upp ur sängen på morgonen är ett helskotta.. Bebis, jag tycker du kan komma nu :) Iofs har jag hört att foglossningen inte behöver släppa helt när man en gång haft det.

Inte mycket tid

Publicerat: 2009-07-08 Kl: 11:24:06 | I kategori: Vår vardag | 0 kommentarer

Har inte alls mycket tid över till att sitta här därav skitkass uppdatering.
När jag inte jobbar så är vi i huset och när vi inte är i huset vill vi ju vara med varandra..
Datorn kommer inte alls på någon priolista.

Förstår att många är nyfiken på vad som händer och sker i våra liv. Vi börjar ju närma oss slutet, inte alls långt kvar. Känner mig ändå lugn fast vi inte har ett eget hem än, vi kommer ha tak över huvudet när bebisen kommer, vi kommer få vara tillsammans. Men kanske att vi inte ha hunnit flytta in i huset än. Vi får bo hos pappa så länge vi vill..

Nu har vi även allt vi behöver innan nedkomsten. Allt det viktigaste iallafall, sen får man köpa efter bebisens behov, dumt att köpa bara för att. Det kanske inte används också blir det liggande. Det var inte alls längesen vi var i birsta och köpte en hel jäkla massa saker. 

Till bebisen blev det ett babyskydd från britax, det jag visade förut Babysafe plus. Vi skippade skyddet från akta graco som man kunde ha till 4 års åldern, det var svårburet och klumpigt. Vi tittade även på ett skydd från brio, vi gillade egentligen det mera men då hade man behövt ISO-fix i framsätet för att basen skulle sitta stadigt. Vi har bara ISO-fix i baksäterna. Bebben fick även en spjälsäng från COOP, har tittat på den här i stan och då har den kostat 699kr, en vit vanlig säng bara, såg dock mycket mer stabil ut än dem på ikea. Nu när vi var i birsta hade de satt ner sängen till 549kr, tackartackar! haha. Sen vart det även madrass, kudde, täcke, påslakan, spjälskydd osvosv från IKEA. Allt går i vitt/grönt, jättefint verkligen. Längtar tills jag får börja bädda iordning i sängen. På babyproffsen fick vi även en sån babybox alla blivande föräldrar får, med lite bjöjprover, broschyrer osv plus en blöjhink! Ska tydligen vara jättebra men refillerna ska vara dyra så får se om den används ;p

Till huset blev det golv för köket och hallen, vita tapeter med silvriga ränder till gästsovrummet och till vårat sovrum har vi ju redan en fondvägg så vi köpte beiga till resten av rummet, massa spackel och tapetklister, innerdörrar och karmar.. Sen tror jag inte att det var någe mera.

Uppdatering

Publicerat: 2009-07-08 Kl: 11:02:00 | I kategori: Gravid med Joline | 1 kommentarer

Tänkte att nu när vi handlat lite mera så kan jag uppdatera inhandlings-listan lite.

Ut och åka:
[X] Barnvagn
[X] skötväska
[X] Mjuklift
[X] Myggnät
[X] regnskydd
[X] Filt
[X] Lammskinn
[] Barnvagnsleksak
[] Nätpåse att hänga på handtaget
[] Bäddset (åtminstone lakan & örngott)
[X] plastad frotté
[X] kudde (28 x 35 cm)
[] Bärsele
[X] Babyskydd
[] Solskydd till bilen


Sova och vila:
[X] Spjälsäng, madrass, spjälsängsskydd
[X] Plastad frotté - skyddar madrassen
[X] Underlakan (madrass 115x54 cm)
[X] Påslakan
[X] Örngott
[X] Filt för varma nätter
[] Varmare täcke för kalla nätter
[X] Kudde
[] Rolig mobil att titta på
[] Babyvakt


Blöjbyte och bad:
[X] Skötbord, skötdyna
[] Badbalja
[X] Babyolja till badet (några droppar i badet gör att barnets hud inte torkar ut)
[] Våtservetter och tvättlappar
[X] Små frottélappar för kräk o dyl
[] Borste och kam
[] Sax med mjuka kanter
[X] Tops (rengöring av oläkt navel)
[] Bomullsrondeller (bra för rengöring av ögon, öron och hals)
[X] Vattentermometer
[] Liten leksak att vifta med , typ mjuk skallra
[X] Blöjor, minsta varianten
[] Badlakan med huva
[X] sophink till blöjorna
[X] Trubbig nagelsax/fil


Mini-Apotek:
[] Bepanthen
[] Renässans, näsdroppar för spädbarn
[] febertermometer
[] Näs-Frida (nässug)
[] flytande alvedon
[X] Klorhexedin för naveln
[] Febertermometer för rumpa
[] Koksaltlösning för täppta näsor
[] Zinksalva / Inotyol mot blöjutslag (röd rumpa)
[] Mjukgörande kräm
[] Semper Magdroppar
[] Supranette/ögondroppar


Amma och mamma:
[] Amningsbehå (i bomull)   
[] Amningstop (Carefix)
[] Amningsinlägg (engångsmodell)
[] Amningspump
[X] Napp
[] Napphållare
[] Nappflaska
[] Mjölkersättning
[] Bröstvårtskräm
[] Värmekudde
[] flaskborste för att diska nappflaskorna med
[] ev mjölkpåsar (om du vill frysa in mjölk).

Vecka 30

Publicerat: 2009-07-08 Kl: 10:59:06 | I kategori: Gravid med Joline | 2 kommentarerKroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Nu är det tungt. Jobbigt att andas och blir anfådd hur lätt som helst, får ibland vila i trappen när jag är påväg upp. Föräldrakursen har vi ju redan avverkat men idag ska vi blivande mammor iallafall träffas och fika/luncha tillsammans. Bebis har visat sig mycket mer nu än tidigare, låg en kväll och såg när den levde rövare i magen. Fick med lite på film också, jättehäftigt. Kände fossingen och rumpen hur tydligt som helst, vår gounge. Tänk att nu är det bara 10 veckor kvar, kanske 8 och max 12! Helt otroligt :) efter v 20 swishar bara tiden förbi.. Snart har vi vår älskling här hos oss, vad underbart!

Vecka 29

Publicerat: 2009-07-01 Kl: 09:41:02 | I kategori: Gravid med Joline | 1 kommentarer

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

Jotack, känner mig som en valross nu. Men har nog aldrig varit såhär fin som jag är nu, det kan jag stolt säga. Världens finaste bäbismage. Jag älskar den. Folk i omgivningen har redan kunnat känna bebbe röra sig, men det börjar bli lite mer på alerten nu och man ser hela magen studsa när den gör sina övningar där inne ;) Var hos barnmorskan igår och hon mätte magen, den hade växt 3 cm sen sist. Följer kurvan perfekt tydligen, hehe. Hon tog även blodprover och lyssnade på lillhjärtat som slog i 150 slag i minuten även denna gång, tre gånger på rad nu. Vi längtar så otroligt efter lillen, men börjar bli lite nervösa.. Vilken omställning det kommer att bli men gud så underbart. Verkligen livet vi vill leva. Undra vem han/hon blir mest lik?

Vecka 28

Publicerat: 2009-07-01 Kl: 09:34:50 | I kategori: Gravid med Joline | 0 kommentarer

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10-30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om

Har märkt av  en sammandragning i livmordern, inte så att det gjorde ont men den krampade eller drog ihop sig som de förklarade här ovanför. Fränt att vecko-infon ofta stämmer. Börjar bli tyngre och tyngre nu och jag har även samlat på mig vatten i fötterna och benen. Det är så himla vamrt nu och tungt på jobbet. De lediga dagarna uppskattas verkligen. Smärtan i revbenen blir värre och värre, min BM tyckte att jag skulle ta kontakt med läkare så nästa vecka hoppas jag kunna få veta vad jag kan göra åt värken. Halsbränna är nåt jag aldrig lidit av innan, nu jäklar har jag fått för alla år jag aldrig haft. Himmel vad ont det gör när jag väl får det. Har till och med käkat tabletter för det, och ni som känner mig vet att jag inte stoppar i mig tabletter i onödan. Fytusan, börjar avta lite nu när vi äter bättre mat. Blev en heldel hämtmat när vi höll på att flytta.

Krångel

Publicerat: 2009-07-01 Kl: 09:24:33 | I kategori: Vår vardag | 0 kommentarer

Internet här hos pappa krånglar så jäkligt så har inte suttit något sen sist..
Sen har vi haft fullt upp också, så slut på kvällarna så man slocknar direkt när man lägger sig.

Har kommit en bit till i huset, just nu är en elektriker där och drar om elen i köket så vi kan börja repgipsa för att sen börja bygga köket. Hihi, det går framåt och nästa vecka har gubben semester. Då kommer det hända grejer, han är så duktig så :) Jag har semester om 2 veckor, då ska vi åka till göteborg och hälsa på systa mi och bara koppla av. Slippa tänka på allt jobb som finns att göra. Man måste få koppla av oxå.

Nu måste jag gå in och läsa vecka 28 och 29 på familjeliv, ha ju missat dem pga internet. Dumt dumt.