Vecka 25

Publicerat: 2009-06-02 Kl: 09:18:42 | I kategori: Gravid med Joline

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.



Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

Jag har nu gått 60% av graviditeten, det är 111 dagar kvar och jag är i 6 månaden. Helt sjukt vad fort veckorna går nu, förut tyckte jag att det gick så hiiimla segt. Nu hinner vi knappt blinka så är det ny vecka och ny info att läsa. Lillen börjar bli livligare i magen igen och har sparkat pappa i huvudet flera gånger. Vi har även fått kännt rumpan, så mysigt så <3 Imorgon ska vi till barnmorskan för att mäta SF-måttet och ta lite prover, ska nog lyssna på lillhjärtat med. Ska bli jättekul att se kurvan sen, se hur bäbisen ligger till i utvecklingen.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback